Звичайна версія Розмір шрифта: A A A Схема кольорів: A A A
«Покращення» від Міністерства юстиції України або все для людей
10 вересня 2015

02.09.2015 внесено зміни до постанови Кабінету Міністрів України від 08.04.2015 № 190.

Разом з тим, ЦНАП звертає увагу заявників, що плата передбачена за скорочені строки надання послуг у сфері державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень, а не за отримання результату.

На жаль, практика показує, що існують численні скарги та невдоволення з боку громадян, які сплативши кошти за послугу, отримують рішення про відмову в державній реєстрації прав  або рішення про зупинення розгляду заяви у зв’язку  необхідністю донесення додаткових документів, при цьому заявники часто змушені по декілька разів доносити додаткові документи.

Разом з тим, статистика по ЦНАП міста Києва показує, що зі 100% поданих документів лише 30%  заявників отримують позитивний результат розгляду справи (реєстрацію речових прав на нерухоме майно), а 70% - негативний результат (з них: 50% - відмови і 50% - призупинення розгляду).

Така ситуація виникає через відсутність вичерпного переліку документів та підстав для відмови.

Враховуючи вищезазначене, першочергово необхідно було визначити вичерпний перелік документів для надання адміністративних послуг та підстав для відмови, а лише потім встановлювати плату за прискорення розгляду.

Крім того, відповідно до Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» державна реєстрація прав проводиться у строк, що не перевищує 5 робочих днів, а для державної реєстрації права власності на підприємство як єдиний майновий комплекс та в разі, якщо їй передує видача свідоцтва про право власності на нерухоме майно, проводиться у строк, що не перевищує 14 робочих днів.

Зважаючи на вищезазначене, чинним законодавством не заборонено державному реєстраторові вчиняти відповідні дії раніше встановленого строку, тобто робити це за 2-3 дні.

Разом з тим, виникає питання: якщо є можливість надання послуги з державної реєстрації права власності на нерухоме майно за дві години з моменту прийняття заяви, чому встановлюються довші строки розгляду справ.

Крім того, оплата за скорочені строки надання адміністративної послуги встановлена, а механізм отримання зазначеної послуги на місцях, в реєстраційній службі, не налагоджений.

Гаряча лінія (044) 202-60-38 (044) 202-60-39