Звичайна версія Розмір шрифта: A A A Схема кольорів: A A A
У Київській міській державній адміністрації відбувся семінар щодо поліпшення діяльності міського та районних ЦНАП м.Києва
21 жовтня 2016

           21 жовтня у Києві відбувся семінар «Діяльність ЦНАП як інтегрованого офісу та децентралізація повноважень з надання адміністративних послуг».

     Захід організовано Центром політико-правових реформ, Центром досліджень місцевого самоврядування (м. Львів) та Департаментом (Центром) надання адміністративних послуг виконавчого органу Київської міської ради (КМДА).

     Метою проведення семінару було обговорення проблематики покращення якості надання адміністративних послуг через вдосконалення роботи центрів надання адміністративних послуг (ЦНАП) м. Києва з врахуванням нових повноважень, що передані  органам місцевого самоврядування у сферах: реєстрації бізнесу, нерухомості, місця проживання, а також виконання в повному обсязі розпорядження КМУ №523 від 16.05.2014 р.

     Семінар організований для керівників та адміністраторів районних Центрів надання адміністративних послуг м.Києва і Департаменту (Центр) надання адміністративних послуг виконавчого органу Київської міської ради (КМДА) задля обміну досвідом та визначення шляхів розв’язання актуальних проблем взаємовідносин ЦНАП та центральних органів виконавчої влади (ЦОВВ) щодо передачі повноважень. Учасники семінару обговорили можливості вдосконалення роботи ЦНАП і підвищення якості обслуговування,  а також отримали роз’яснення щодо законодавчих змін та новацій.

     Роботу семінару відкрила директор Департаменту (Центр) надання адміністративних послуг виконавчого органу Київської міської ради (КМДА) Наталія Шамрай, яка підкреслила важливість і потребу такого заходу для налагодження якісної роботи всього персоналу районних ЦНАП м.Києва та департаменту.               

Заступник голови правління Центру політико-правових реформ Віктор Тимощук подав  презентацію щодо стану справ із виконанням Закону України «Про адміністративні послуги», досягненнями цієї реформи у 2015-2016 роках і наступними завданнями. Він також надав експертні коментарі щодо виконання прийнятих законів з передачі повноважень з реєстрації місця проживання, а також реєстрації бізнесу і нерухомості. Політика децентралізації повноважень з надання найпопулярніших адміністративних послуг це дійсно серйозне досягнення України.

     Начальник  відділу розвитку системи надання адміністративних послуг департаменту розвитку підприємництва та регуляторної політики МЕРТ України Олександр Каменчук у своєму виступі звернув увагу учасників заходів на професійні аспекти надання послуг, пропоновані зміни у законодавстві та практиці.

     Радник Луцького міського голови Роман Матвійчук розповів про формування та розвиток мережі ЦНАП у Волинській області відповідно до кращих практик і реалізації нових повноважень. Цього вдалося досягти шляхом формування єдиних організаційних підходів, впровадження електронного документообігу у ЦНАП районів і міст області.             
 Керівник Центру адміністративних послуг "Прозорий офіс" Вінницької міської ради Євген Іщукрозповів про організацію роботи щодо надання адміністративних послуг у центральному офісі та трьох філіях, куди протягом дня звертаються 2500-3000 громадян. Єдина автоматизована програма обробки звернень, електронна черга прийому громадян, відпрацьовані процедури послуг сприяють якісному і швидкому наданню послуг.

     Заступник голови правління Центру досліджень місцевого самоврядування Ігор Бригілевич відзначив необхідність формування належних ЦНАП. Важливим у цьому процесі залишається формування Концепції надання послуг (створення і розвитку ЦНАП); облаштування приміщення; затвердження необхідних документів, серед яких ключовим є формування якісних інформаційних і технологічних карток адміністративних послуг для інформування громадян про послуги та адміністраторів, про процедуру надання кожної послуги; підготовки персоналу.

     Учасники семінару сформували кілька десятків питань. Вони стосуються багатьох сфер діяльності ЦНАП, зокрема: виконання законодавчих вимог з надання адміністративних послуг; взаємовідносин ЦНАП і територіальних підрозділів ЦОВВ та передачі повноважень місцевій владі з надання послуг; організації діяльності ЦНАП та фінансування; підготовки персоналу ЦНАП, тощо.

     Експерти семінару у своїх виступах представили своє бачення вирішення більшості з поставлених питань, запропонували механізми їх реалізації.

     Учасники заходу взяли активну участь у обговоренні представлених тем, надали пропозиції і рекомендації щодо поліпшення діяльності ЦНАП, а також  підтримали потребу формування і реалізації державою послідовної політики щодо розвитку ЦНАП та передачі повноважень органам місцевого самоврядування. 

     Семінар-тренінг проведено за підтримки Представництва Фонду Фрідріха  Науманна в Україні.

Гаряча лінія (044) 202-60-38 (044) 202-60-39